Kiraz Ağacı Çeşitleri Nedir : Sayfanın  en  aşağısında  kiraz ağacı çeşitleri ayrıntılı  şekilde   açıklanmıştır, yazılmıştır. Ayrıca bu  cinsteki  kirazların da   bakımları ve   hastalıkları  ile   ilgili  videolar   aşağıdadır. Bu  videolarda göreceğiniz üzere her cins   kirazdaki  sorunlarınızı  en kolay  şekilde çözebileceğiniz gibi, en yüksek  rekolte  ve   verim  alabilirsiniz.

Kiraz Ağaçlarını Yaprak Sararmasından, kurumaktan, dip Kurtlarından Kurtaranların Tavsiye videoları

Kiraz Nasıl Daha İyi Yetiştirilir Videoları

Kiraz Dışındaki ağaçlarını Kurumaktan Kurtaranların Önemli Tavsiyeleri

Kiraz Ağacı Dışındaki ağaçların Bakım videoları

Early Lory®: Çok erkenci. P.Argot tarafından Fransada geliştirilmiştir. Ağaçları Orta kuvvette ve verimlidir, kendine verimsizdir. Meyveleri orta veya ortadan biraz daha büyüktür; koyu kırmızı renklidir; koyu kırmızı meyve eti orta dayanıklılıkta, tatlı fakat çok hafif mayhoş, orta sululukta ve çekirdeğe yarı yapışıktır. Burlat’tan 3-4 gün önce hasat edilir.

Early Burlat:Çok erkenci çeşitler arasında en yaygın olanıdır, meyve kalitesi piyasaya çıktığı dönem göz önüne alınırsa çok kalitelidir. Ağaçları yarı dik orta kuvvete gelişir. Çok verimli bir çeşit olup aşırı yağışlı yıllarda %25 oranında meyve çatlaması yapar. Bu bakımdan olgunluğa yakın dönemde yağış almayan bölgelerde önerilir. Meyveleri iri kısa kalın saplı, parlak koyu kırmızı renkte, sert, çok sulu, ince yapılı ve kalitelidir. Hasat zamanı Mayıs ayının üçüncü haftasıdır. Metron Premier ve Noir de Guben tarafından tozlanır.

 Prime Giant: Erkenci. Marvin Niece tarafından California’da geliştirilmiştir. Ağaçları yayvan orta kuvvette gelişen çok verimli bir çeşittir. Erkenci olmasına rağmen meyveleri 10-11 gr. Ağırlığında çok iri, kalp şeklindedir. Sapı orta uzunlukta meyve dış kabuğu parlak kırmızı renktedir. Meyve eti pembemsi sert sulu ve aromatiktir. Çatlamaya karşı hassastır. Hasat zamanı Early Burlat’tan 10 gün sonra Mayıs ayının sonundadır.Early Burlat ile birbirlerini karşılıklı tozlarlar.

 Metron Premier: Orta mevsim. Ağaçları çok verimli olup hiç meyve çatlaması yapmaz. Meyveleri kalp şeklinde iri, koyu kırmızı-mor renkli, orta sert, sulu, ince yapılı ve kalitelidir. Early Burlat için tozlayıcı olarak kullanılır.

 Metron Bigerrau: Orta mevsim, ağaçları çok verimli olup %1 oranında meyve çatlaması yapar. Meyvesi yuvarlakça kalp şeklinde, parlak koyu kırmızımsı-kahverengi, sert gevrek, sulu, çok kalitelidir. Meyve rengi çok beğenilen kiraz çeşididir.

Noir de Guben: Geç mevsim, ağaçları çok verimli olup %6 oranında meyve çatlaması yapar. Meyvesi yuvarlak şekilli, iri, koyu kırmızıya çalan kahverengi, hemen hemen siyah renkli sert-çok sert, gevrek ve kalitelidir. Early Burlat için tozlayıcı özelliği vardır.

 Stella: Geç mevsim, ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişir. Çok verimli olup %9 oranında meyve çatlaması yapar. Meyveleri fıçı şeklinde, çok iri, parlak koyu kırmızı renkli tatlı ve lezzetlidir. Sapı orta uzunluktadır. Kendine verimli çeşittir.

 Bigerreau Gaucher: Geç mevsim, ağacı verimli olup %1 oranında meyve çatlaması yapar. Meyvesi yuvarlak kalp şeklinde, iri, hemen hemen siyaha yakın, oldukça koyu kırmızı renkli, sert gevrek, suludur. Isparta yöresindeki bir çok bahçe meyve kalitesi çok iyi olmamasına karşın, Ziraat-900 için iyi bir tozlayıcı olmasından ötürü 2/3 oranında Bigerrau Gaucher ve meyve kalitesinden ötürü 1/3 oranında Lambert kullanmaktadır.

 Lambert: Çok geç, ağaçları çok verimli olup %18 oranında meyve çatlaması yapar. Verimli bir çeşit olduğundan olgunluğa yakın dönemlerde yağış almayan bölgelerde bir çok çeşit için tozlayıcı olarak tavsiye edilir. Ağaçları dik ve kuvvetli büyür. Meyveleri çok iri koyu parlak kırmızı renkli, sert, lezzetli ve çok kalitelidir. Ana çeşit 0-900 olarak tesis edilen bahçelerde ana çeşide nispeten benzerliği açısından tozlayıcı olarak tercih edilir, ancak kullanılan tozlayıcılar içindeki oranının 1/3’ü geçmemesi tavsiye edilir.

 Metron Late:Çok geç, ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişir. %4 Oranında meyve çatlaması yapar. Meyvesi yuvarlakça, donuk sarı zemin üzerine parlak-pembemsi-kırmızı renkli, sert, gevrek sulu ve kalitelidir. Çok aşırı meyve verdiği için meyveler küçük ve yuvarlak olur, kuvvetli budanırsa meyve irileşir. Ancak, iyi bir tozlayıcı olmasından dolayı bol çiçek vermesi için az budanır. Lambert, Gaucher, Merton Marvel, Karabodur tarafından tozlanır. 0-900 İle bahçe tesisinde tozlayıcı olarak tavsiye edilen bir çeşittir.

 Starks Gold: Çok geç, ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişir. Çok verimlidir, bol çiçek açması nedeniyle bir çok çeşide tozlayıcı olarak kullanılır, %3 oranında meyve çatlaması yapar. Taşımaya dayanımı azdır. Meyve orta irilikte, yuvarlak ve sarı renklidir. Sofralık kalitesi iyi değildir, sanayiye uygun bir çeşittir. Reçel üretimi ve salamura olarak değerlendirilmektedir. Endüstri çeşidi olarak önemli bir çeşittir. Lambert, 0 900 Ziraat çeşitleri tarafından tozlanır. 0-900 ile tesis edilen bahçelerde tozlayıcı olarak dikkate alınması gereken bir çeşittir.

 Ziraat 0-900: Çok geç, ağaçları çok kuvvetli, hızlı ve dik gelişir. Ağaçları verimli olup meyve çatlaması yapmaz. Ülkemizde farklı yörelerde farklı adlarla anılır. Halk arasında Napolyon denildiği zaman kastedilen iri, kaliteli Türk kirazı’dır. Salihli’de Allah Diyen, Malatya’da Dalbastı, Çanakkale’de fıs fıs, Akşehir’de Akşehir Napolyonu, Uluborlu’da Uluborlu Kirazı olarak bilinir. Meyveleri çok iri ve kaliteli, kalp şeklinde, uzun saplı, meyve kabuğu kırmızı, meyve eti açık kırmızıdır, sert, gevrek ve suludur. Taşımaya çok dayanıklı olduğu için ihracatta istenilen bir çeşittir. Hasat zamanı haziran ayının son haftası olmakla birlikte rakımın yükselmesiyle Toros yaylalarında 1500-2000m’de Ağustos ayına kadar uzamaktadır. Kiraz üretim ve ihracatımızın büyük bölümünü oluşturur. Kendine verimsiz olduğundan mutlaka tozlayıcı gerektirir. Starks Gold, Metron Late, Bigeraau Gaucher, Lambert, Jubile tarafından tozlanır.

 Schneiders Nordwunder: Çok geç, ziraat 0-900 ile eş zamanlı. Avrupanın lider kiraz çeşitlerindendir. 1850 yılında Schneider’in Almanya Guben/Neisse’deki arazisinde keşfedilen “Schneiders späte Knorpelkirsche’nin” bir mutasyonudur. Almanyada modern kiraz plantasyonlarında çok tercih edilen bir cinstir. Meyvesi çok iri, sert, kalp şeklinde ve lezzetlidir. Ziraat 0-900’e çok benzer, ziraat 0-900 kalitesindedir. Hatta Türkiyede’ki denemelerde ortalama meyve büyüklüğü ziraat 0-900’den biraz daha fazla olarak gerçekleşmiştir. Monilya hastalığına duyarlıdır. Regina için tozlayıcıdır. Merton Late, Starks Gold tarafından tozlanır. Ziraat 0-900 için alternatif oluşturabilecek tek kiraz cinsidir.

 Regina: Jork Meyve Araştırma enstitüsünde Schneiders Späte Knorpelkirsche ile Rube’nin çaprazlamasıyla 1957 yılında geliştirililen Regina Almanya’da 1981 Yılında piyasaya çıkarılmıştır. Regina’nın meyveleri çok iri, yuvarlak, siyaha yakın koyu kırmızı, sert ve sulu, hoş kokulu ve tatlıdı. Sapı uzun ve kalındır. Ağaçları dik ve kuvvetli piramit şeklinde gelişir oldukça verimli bir çeşittir. Çok geçcidir hasat zamanı 0-900 Ziraattan 7-10 gün sonradır. Zirat 0-900 ün hemen arkasından Kordia ve Sweet Hart ile birlikte geççi bahçelerin tesisinde kaliteli bir çeşit olarak kullanılabilir. Tozlayıcıları: Starks Gold, Kordia, Schneiders Nordwunder’dır. Çiçeklenmesi oldukça geçtir. Ziraat 0-900 Regina’dan 2-3 gün önce çiçek açar, bir çok bölgede Regina tozlayıcı olarak ziraat 0-900 için kullanılabiilir.

 Kordia: Çok geç, Ziraat 0-900’den 4-5 gün sonradır. Çek Cumhuriyeti orjinli Doğu ve Batı Avrupada yaygın olarak kullanılan bir kirazdır. A.B.D. de Attika olarak bilinir. Amerika’nın en önemli ihracat kirazı olan Bing’den daha iri, daha sert ve çatlamaya karşı’da daha az hassastır. Geç çiçek açması nedeniyle Regina, ve 0900 Ziraat için tozlayıcı olabilir. Meyvesi iri, kalp şeklindedir. Meyve eti çok sert dokulu, koyu kırmızıdır, pembe çizgilidir. Kabuk rengi koyu kırmızıdır. Bigarreau gaucher, Regina, Metron Late, Stella, Nordwunder tarafından tozlanmaktadır.

 Sweet Heart®: Çok geç, Ziraat 0-900’den 15-20 gün sonra hasat edilir. Ağaçları geniş ve kuvvetlidir. Meyve çatlaması azdır. Çok bol meyve verir bundan dolayı kuvvetli budanmalıdır. Kuvvetli budandığı taktirde meyveleri iri, kalp şeklinde uzun saplı ve kırmızı renklidir. Verimi yüksek ve süreklidir. Çok verimli olması nedeniyle kuvvetli gelişen anaçlara aşılanması tavsiye edilir. Kirazda az sayıda mevcut olan kendine verimli çeşitlerden biridir.

Kiraz Ağacı ile  ilgili her  konuda sizlere  yardıma  hazırız. Aşağıdaki iletişim formundan  yada telefonlardan bizlere istediğiniz zaman  ulaşabilirsiniz. Kiraz Yetiştiriciliğinin olmazsa  olmazı olan Rekor Gelişimden  1 adet  dahi siparişinizin olması halinde, gerek bayilerimiz tarafından gerekse fabrikadan en kısa süre içerisinde siparişiniz teslim edilir. Kargo ile gönderilecek siparişlerde ise Yurtiçi kargonun gittiği her  yere sipariş alıyoruz. 

Rekor Gelişim : Tel : +902323642222  E-mail : rekorgelisim@gmail.com    Web: www.rekorgubre.com.tr

/ / / / / / / / / / / / / / / / /

Comments are closed.